Sercem Młodzi na prezentacji żywieniowej

W dniu wczorajszym w świetlicy gminnej w Dygowie dla seniorów z klubu " Sercem Młodzi" , dr.inż. Joanna Walczak  -specjalista ds żywienia i dietetyki - prowadziła prezentację dotyczącą zaleceń żywieniowych dla osób w starszym wieku. Spotkanie zorganizował Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Dygowie z ramienia którego klub seniora spotyka się.
Prowadząca prezentację zapoznała liczną grupę naszych seniorów z zasadami żywienia w wybranych jednostkach chorobowych , takich jak cukrzyca, mieżdżyca , nadciśnienie tetnicze i osteoperoza, z związkiem diety ze starzeniem się organizmu oraz z dietami sprzyjajacymi długowieczności. Głównym zagrożeniem dla starzejącego się organizmu są choroby związane z wiekiem. Jednak dbając o dietę, możemy minimalizować ryzyko zachorowania. Modyfikując styl życia, którego istotnym komponentem jest sposób żywienia, możemy spowolnić oznaki procesu starzenia. Dołączjąc do tego aktywność fizyczną  można zachować dobre samopoczucie i sprawność psychiczną i fizyczną.

 


Drukuj